Scrisoare către Stalin, 1952


Cod: 4240
Descriere: „Dragă Iosif Visarionovici, vi se adresează Postica Vera Ivanovna, locuitoarea satului Cojuşna, raionul Chişinău, cu o mare rugăminte. In perioada românească eu aveam cinci ha de pământ arabil şi trei ha de vie, doi boi, un cal şi o vacă. De asemenea, şi după venirea armatei sovietice a noastre eu am deţinut această gospodărie până în anul 1949. În 1949 pământul meu, terenurile mele – cinci ha de teren arabil şi trei de vie – în total opt ha, au fost date în colhoz. Calul mi-a fost luat pentru impozite, casa, de asemenea, şura, beciul de asemenea au fost vândute pentru a achita impozitele.

În categoria chiaburilor m-au înscris în anul 1946 şi până în prezent mă consider chiabur. Aceasta însemnă că sunt chiabur şi acum când eu nu mai am nimic. Aceasta în situaţia în care feciorii mei Postica Profir Simionovici şi Postica Fiodor Simionovici au fost pe front şi ambii au fost răniţi. Postica Fiodor Simionovici are merite, cinci medalii: pentru luarea Berlinului, pentru Varşovia, pentru victorie asupra Germaniei ş.a. La moment feciorul este la armată, apără patria.

Stimate Iosiv Visarionovici, mă adresez cu rugămintea de a mă exclude din categoria chiaburilor, deoarece feciorii sus-indicați au fost la apărarea patriei noastre și la moment lucrează în colhoz. De asemenea, eu vreau și am dorință să lucrez pe lanurile colhozului, cinstit împreună cu toți cetățenii care deja lucrează în colhoz. De asemenea, doresc feciorilor mei să lucreze și să fie membri ai colhozului. Soțul meu a decedat în 1946. Provizoriu eu locuiesc împreună cu feciorii mei, am 65 de ani.

De aceea vă rog, Iosif Visarionovici, să analizați cererea mea, dați-mi o rezoluție și spuneți-mi cum să trăiesc în continuare.

La moment sunt impozitată cu 120 kg de carne și 190 bucăți de ouă, pâine. Dar cu ce să mă achit când eu nu am absolut nimic, nici avere, nici pământ. Vă rog să nu-mi refuzați rugămintea.

Postica, 8/VII/1952”

Perioada: 8 iulie 1952
Sursa: Țăranu Mariana, „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupați (1947-1953)”, Chișinău, Pontos, 2014,